Składniki:
·
Mąka (ok. 1,5 – 2 szkl.)
·
Sól (ok. 2 łyżeczek)
·
Drożdże (1/2 kostki – ok. 5 dag)
·
Woda lub mleko (120-150 ml)
·
Oliwa z oliwek (1 - 2 łyżki)
·
Zioła (wybór, według upodobań, ale obowiązkowy
jest kminek!)
·
Ewentualnie: pestki dyni, słonecznika, sezamu itp.,
podsmażoną na maśle klarowanym cebulkę i /lub czosnek (drobno pokrojone)
1.
Drożdże rozrobić w mleku lub w wodzie (na mleku
chlebki mają delikatniejszy smak) w misce.
2.
Od razu wsypać do nich mąkę, dodać oliwę, 1
łyżeczkę soli, zioła (kminek rozdrobnić w moździerzu lub w młynku do kawy) i
ewentualne dodatki, czyli np. cebulkę, pestki.
3.
Wyrobić ciasto. Po wyrobieniu nie trzeba czekać
na wyrośniecie, tylko od razu należy ciasto równomiernie wyłożyć na blachę do
pieczenia. Placek powinien mieć grubość ok. 1-2 cm. Posmarować wierzch ciasta
wodą lub mlekiem. Posypać górę dość mocno drobnoziarnistą solą i ewentualnie
dodatkami.
4.
Upiec.
5.
Po przestudzeniu – smacznego!
UWAGI:
- twarde przyprawy dodawane do ciasta dobrze jest najpierw
utłuc w moździerzu lub zemleć w młynku.
- przy podwojeniu proporcji można do ciasta dodaj 1 jajko.
- zamiast dużych placków można z ciasta uformować podłużne
paluchy drożdżowe.
- znakomicie smakuje jako dodatek do sałatek i innych
przystawek, ale też jako samodzielna przekąska.
- bardzo podobny przepis jak na chlebki, ale bez posypywania
wierchu ciasta solą i przyprawami wykorzystuję jako spód do domowej pizzy, na
który nakładam już tylko sos pomidorowo-ziołowy, dodatki i ser.
- można zrobić chlebki nieco grubsze, ale wówczas, przed wstawieniem
do piekarnika, trzeba je jeszcze dość gęsto ponakłuwać widelcem, żeby
temperatura rozkładała się bardziej równomiernie. Nie należy raczej przekraczać
grubości 3 cm.
- najlepiej smakują upieczone w piecu opalanym drewnem
Muszę kiedyś wypróbować Twój przepis! :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Gorąco zachęcam. Chlebek jest tani, szybki i łatwy w wykonaniu, a znika równie szybko jak się go robi :)
Usuń